Dylan van SLIM

12 jun 20212 minuten

Wat is de maximale huurverhoging in 2021?

Bijgewerkt: 7 sep 2021

Ieder jaar stijgen de huurprijzen weer iets verder. Zeker de afgelopen 10 jaar is de totale stijging vrij fors geweest. Daarbij is er ieder jaar sprake van een maximale huurverhoging. De verhoging van de maandelijkse huur mag dan ook nooit hoger uitvallen dan een bepaald percentage.

Deze huurverhoging vindt ieder jaar op 1 juli plaats. En aangezien 1 juli er ook in 2021 alweer bijna aankomt, is het hoog tijd om je in dit onderwerp in te lezen. Zowel een verhuurder als ook een huurder heeft er namelijk veel baat bij om te weten wat de maximale huurverhoging bedraagt.

Connectie tussen inflatie en maximale huurverhoging

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de jaarlijkse huurverhoging een eerlijke verhoging bedraagt. En dus is het dan belangrijk dat deze aan bepaalde maatschappelijk-economische ontwikkelingen wordt gekoppeld. De optimale manier om dit te doen, is door te kijken naar de inflatie. Het doel van de jaarlijkse huurverhoging is dan ook om de inflatie te compenseren.

Om de inflatie te berekenen, kijkt de overheid naar de consumentenprijsindex. Deze geeft aan wat de inflatie in een bepaald land bedraagt. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. Dit is een betrouwbare manier om de zaken aan te pakken.

In Nederland houdt men de CPI al sinds de jaren ’60 bij. Vanaf dit punt is de inflatie eigenlijk steeds stabieler geworden. Waar in de beginjaren de CPI inflatie nog weleens boven de 8% uitkwam, ligt deze tegenwoordig gemiddeld rond de 2%.

Huurverhoging in verschillende sectoren

Wanneer we kijken naar de maximale huurverhoging, is het niet een kwestie van een universele maximale huurverhoging voor alle huurpanden. Men maakt namelijk onderscheid tussen twee verschillende sectoren. Dit zijn de gereguleerde sector en de vrije sector.

Maximale huurverhoging vrije sector

Normaal gesproken gold er voor de vrije sector geen maximale huurverhoging. Het heet niet voor niets de ‘vrije’ sector. Echter is daar in 2021 verandering in gekomen. De overheid heeft vastgelegd dat er voor de komende drie jaren een maximale huurverhoging geldig is. Dit bedraagt de inflatie + 1 procentpunt.

In 2021 houdt dit in dat de maximale huurverhoging 2,4% bedraagt. De inflatie in 2021 is middels de CPI namelijk vastgesteld op 1,4%. Door daar 1 procentpunt bij op te tellen, kom je uit op het percentage van 2.4%. Al met al houdt dit in dat de huurprijs per maand 2,4% hoger mag liggen dan dat voor 1 juli 2021 het geval was.

Maximale huurverhoging gereguleerde sector

De gereguleerde sector noemen we ook wel de sociale woningbouw. In deze woningen wonen vaak ook mensen die het niet al te breed hebben. Voor hen is een maximale huurverhoging extra belangrijk.

In 2021 geldt er een maximale huurverhoging van 0% voor de sociale woningbouw. En dit is ongeacht het inkomen van de huurders. Effectief betekent dit dus dat de huurprijzen dit jaar op 1 juli niet hoger mogen liggen dan voor 1 juli het geval was.

Contact opnemen

Dit is SLIM. Geen uitdaging gaan wij uit de weg. Wij helpen met een succesvolle financiering voor beleggingspanden. Neem vandaag nog contact met ons op.

#commercieelvastgoed #beleggingspanden #vastgoedfinanciering #beleggingspandenfinanciering