top of page

 

OP DE HOOGTE

De financiële sector, beleggingspanden en economie.

  • Foto van schrijverOlaf van SLIM

8 tips voor de verhuur van uw woning


5 tips verhuur woning
Verhuur van uw woning

1:De huurprijs bepalen

Het is niet vanzelfsprekend dat u als verhuurder de huurprijs kunt bepalen. Voor het verhuren van een woning gelden namelijk enkele regels uit de huurwet. De huurwet kent twee sectoren voor huurwoningen: de vrije sector en de sociale sector.

Binnen de vrije sector gelden er geen maximale huurprijzen en kunt u zelf de hoogte van de huurprijs bepalen.

Binnen de sociale sector is dit echter niet het geval. Sociale huurwoningen mogen een bepaalde huurprijsgrens niet overstijgen. Die huurprijsgrens kunt u berekenen met behulp van het woningwaarderingsstelsel, ook wel puntensysteem genoemd. Elk onderdeel van de woning, zoals sanitair en oppervlakte, krijgt punten. Ook worden er punten toegekend aan de WOZ-waarde, energieprestatie en eventueel aan het bouwjaar van de woning. Al deze punten bij elkaar opgeteld bepalen de maximale huurprijs.

Valt de woning na de puntentelling binnen de sociale sector en verhuurt u deze toch voor een hoger bedrag dan de huurgrens? Dan kan de huurder een schadevergoeding en huurverlaging eisen.


2: Gestoffeerd of gemeubileerd verhuren

Het merendeel van de huurders in de vrije sector geeft de voorkeur aan een gestoffeerde woning. De huurder kan de woning naar eigen smaak inrichten. Als verhuurder heeft u weinig onderhoud en beheer. Kies niet voor een tapijt op de grond, maar voor een nette laminaat vloer (inclusief ondervloer).

Gemeubileerd verhuren levert u de hoogste huurprijs op. De doelgroep is kleiner, met name expats zijn geïnteresseerd in gemeubileerd huren. In de Randstad is dit een goede afweging om meer rendement te maken. Voor de inrichting kunt u heel goed tweedehands meubels en witgoed aankopen.


3. Een geschikte huurder vinden

Als huiseigenaar wilt u dat er goed met uw spullen wordt omgegaan. Het is verstandig om een goed profiel van de kandidaat te schetsen. Laat de huurder zich legitimeren met een origineel identiteitsbewijs en niet met een kopie hiervan. Vraag ook om de gegevens van de werkgever en een recente loonstrook. Zo verkleint u de risico’s voor het niet betalen van de huur. U kunt uw huis of appartement adverteren via uw eigen netwerk op social media en adverteerplatformen die gespecialiseerd zijn in de verhuur van woningen.


4. Gebruik een transparant en duidelijk huurcontract

In een huurcontract staan de afspraken tussen de huurder en verhuurder van een woning. In deze overeenkomst staat onder meer de huurprijs, de huurtermijn en de wijze van betaling. Ook kunnen er afspraken worden vastgelegd over bijvoorbeeld de onderhoudsverplichtingen en huisregels.


Bepaal in het huurcontract nauwkeurig wat u van de huurder verwacht en in welke staat hij of zij het pand moet achterlaten. Het is gebruikelijk om een waarborgsom van 1 à 2 maanden kale huur te vragen aan de nieuwe huurder. Maak een splitsing in het huurcontract van de kosten; kale huurprijs, inventaris, voorschot nutsvoorzieningen en overige zaken.


Via de website van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) kunt u een modelhuurcontract downloaden en naar uw verhuurwensen aanpassen. Heeft u vragen over het huurcontract? Wij kijken graag met u mee.


5: Uw privéwoning verhuren

Uw privéwoning verhuren kan gevolgen voor de hypotheek hebben. Veel banken geven geen toestemming voor het verhuren van de privéwoning. Dit vanwege de risico’s, zoals huurrecht en huurbescherming, overlast en schade. De hypotheek dient dan omgezet te worden naar een verhuurhypotheek of vastgoedhypotheek. Wij bekijken graag samen met u de mogelijkheden.


6: Hypotheekrente privéwoning vervalt

Door uw eigen huis of appartement te verhuren vervalt de hypotheekrenteaftrek. De woning komt namelijk in box 3 (eigen vermogen) waardoor renteaftrek gedurende de verhuurperiode niet meer mogelijk is. Daartegenover staat dat de huurinkomsten onbelast zijn. Stopt u met het verhuren, dan heeft u weer recht op renteaftrek. Verhuurt u langer dan 5 jaar de woning? Dan komt u niet meer in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek.


7: Verzekering

Een inboedelverzekering en woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering genoemd), zijn erop gericht dat u de woning en spullen in de woning zelf gebruikt. Wanneer u de woning gaat verhuren is het geen privégebruik meer. Uw huis verhuren kan problemen met de dekking van de verzekering geven. Het kan zijn dat de verzekering het verhuren niet toelaat. Bij schade wordt er dan niet uitgekeerd. Lees daarom de voorwaarden van de opstal- en inboedelverzekering goed na en kies voor een geschikte verzekering.


8: Verhuurbeheerder

Heeft u meerdere beleggingspanden of bevindt uw verhuurde woning zich in een andere plaats? Dan is het makkelijker om een verhuurbeheerder in te schakelen. De verhuurbeheerder zoekt voor uw beleggingspand een geschikte huurder, incasseert de huurinkomsten, zorgt dat uw beleggingspand in perfecte staat blijft, dat reparaties worden uitgevoerd en storingen zo snel mogelijk worden verholpen.

De verhuurbeheerder neemt dus al deze zorgen bij u weg.


Contact opnemen

Dit is SLIM. Geen uitdaging gaan wij uit de weg. Wij helpen met een succesvolle financiering voor beleggingspanden. Neem vandaag nog contact met ons op.

 

DIT IS SLIM.

Financiering van uw vastgoed.

SLIM Vastgoed Financiering houdt zich bezig met het begeleiden van klanten in ruime zin bij het proces van het kopen van vastgoed, adviseren van klanten over financiering en bemiddelen bij de totstandkoming van een vastgoedhypotheek. SLIM Vastgoed Financiering B.V. is statutair gevestigd aan het Gustav Mahlerplein 2 te Amsterdam. Ingeschreven in het KVK-handelsregister onder nummer 74818635 en in het register van de AFM onder nummer 12048391.

 

MEER INFORMATIE

Bekijk hoe wij kunnen helpen. Gewoon goed geregeld!

Wij hebben slechts één missie: om het meest succesvolle, creatieve en uitdagende adviesbureau in Nederland te zijn. Met een frisse blik kijken wij naar de behoeften van onze klanten. En ontwikkelen op maat gemaakte strategieën voor de financiering van beleggingspanden. Lees meer over onze diensten.

bottom of page