top of page

 

OP DE HOOGTE

De financiële sector, beleggingspanden en economie.

  • Foto van schrijverMarloes van SLIM

De eigen woning verhuren, mag dat?


Mag je de eigen woning wel verhuren van de bank?

Er zijn veel redenen waarom jij graag jouw koopwoning zou willen verhuren. Maar een koopwoning verhuren waar een hypotheek op staat, brengt problemen met zich mee. Om het kort en simpel te houden: een woning met hypotheek verhuren zonder toestemming van de bank, is illegaal. Wanneer jij jouw woning wil verhuren, dan heb je hiervoor toestemming nodig van de bank. Dit is ook best begrijpelijk omdat de bank het huis bij gedwongen verkoop moeilijker en voor minder kan verkopen, wanneer jij de hypotheeklasten niet zou betalen. Dit betekent dus ook dat banken, of andere geldverstrekkers, niet zullen staan te springen om jou toestemming te geven om jouw huis te verhuren.


De conclusie die we dus wel kunnen trekken is dat het niet aannemelijk is dat jouw geldverstrekker toestemming gaat geven om jouw huis te verhuren. Nu kun je wellicht denken, wanneer ik goede afspraken maak met een huurder, dan komt niemand er toch achter dat ik mijn huis verhuur? Wij vinden dat persoonlijk geen goed idee. Ten eerste is het uiteraard illegaal, zoals gezegd. In de hypotheek zal zijn opgenomen dat het verboden is en dus schend je daarmee de voorwaarden van jouw contract. Daarnaast is het ook vrij eenvoudig om even te controleren of je daadwerkelijk woont op het adres dat bekend is bij de bank. Wanneer de bank er achter komt dat je jouw huis illegaal aan het verhuren bent zonder toestemming, dan wordt er een heel proces gestart, waarvan we je de inhoudelijke informatie zullen besparen. Het komt er kortom op neer dat de bank zal verzoeken om de gehele hypotheek binnen enkele weken af te betalen. Iets wat voor veel mensen geen haalbare opdracht zal zijn. Daarnaast komt daar dan ook nog een fraudemelding bovenop, die het in de toekomst enorm lastig zal maken om in aanmerking te komen voor een hypotheek.


Dit zijn dus geen malse gevolgen wanneer jij jouw koopwoning zou verhuren zonder toestemming van jouw bank. Nu wil jij natuurlijk wel graag jouw huis verhuren, dus is er dan daadwerkelijk geen oplossing voor deze situatie? Die is er gelukkig wel: De verhuurhypotheek


De Verhuurhypotheek

Het is mogelijk om jouw eigen woning hypotheek om te zetten naar een verhuurhypotheek. Steeds meer geldverstrekkers bieden de mogelijkheid aan om jouw eigen woning hypotheek om te zetten naar een verhuurhypotheek en hierdoor is de rente van een verhuurhypotheek in de afgelopen jaren dan ook flink gedaald. Deze rente ligt echter wel nog altijd hoger dan de rente op een eigen woning hypotheek. Echter zitten er wel andere voordelen aan een verhuurhypotheek. Zo mag bijvoorbeeld 75% van de vastgoedfinanciering door middel van een aflossingsvrije hypotheek worden opgezet. En kan maximaal 85% gefinancierd worden op de marktwaarde. Het inkomen speelt hierbij vaak geen rol. De financiering wordt verstrekt op basis van de marktwaarde van het onderpand en de huurinkomsten.


Moet ik mijn koopwoning wel of niet verhuren?

Er zitten veel voordelen aan het verhuren van een koopwoning, dus wanneer dit voor jou een mogelijkheid is raden wij dit absoluut aan. Echter is het wel belangrijk dat je de regels rondom het verhuren van een woning wel goed in je op neemt en dat je je er van bewust bent dat het verhuren van jouw woning zonder toestemming van jouw geldverstrekker fraude is waar serieuze gevolgen aan zitten. Hiervoor is het laten omzetten van jouw hypotheek naar een verhuurhypotheek een goede optie.


Contact opnemen

Dit is SLIM. Geen uitdaging gaan wij uit de weg. Wij helpen met een succesvolle financiering voor beleggingspanden. Neem vandaag nog contact met ons op.


Comments


 

DIT IS SLIM.

Financiering van uw vastgoed.

SLIM Vastgoed Financiering houdt zich bezig met het begeleiden van klanten in ruime zin bij het proces van het kopen van vastgoed, adviseren van klanten over financiering en bemiddelen bij de totstandkoming van een vastgoedhypotheek. SLIM Vastgoed Financiering B.V. is statutair gevestigd aan het Gustav Mahlerplein 2 te Amsterdam. Ingeschreven in het KVK-handelsregister onder nummer 74818635 en in het register van de AFM onder nummer 12048391.

 

MEER INFORMATIE

Bekijk hoe wij kunnen helpen. Gewoon goed geregeld!

Wij hebben slechts één missie: om het meest succesvolle, creatieve en uitdagende adviesbureau in Nederland te zijn. Met een frisse blik kijken wij naar de behoeften van onze klanten. En ontwikkelen op maat gemaakte strategieën voor de financiering van beleggingspanden. Lees meer over onze diensten.

bottom of page