top of page

 

OP DE HOOGTE

De financiële sector, beleggingspanden en economie.

  • Foto van schrijverOlaf van SLIM

De Huizenmarkt: Prijzenstijging zet zich door



Momenteel is de huizenmarkt een hot topic in bijna ieder overheidsorgaan, maar natuurlijk ook gewoon bij mensen aan tafel. De prijzen blijven maar stijgen, en volgens het meest recente verslag van het economische bureau van ABN AMRO zal dit het geval blijven. Voor dit jaar stond de verwachtte stijging van de huizenprijzen namelijk op 12,5%, maar deze is bijgesteld naar maar liefst 15%.


Ook de verwachting voor het jaar 2022 is bijgesteld. Voorheen werd namelijk uitgegaan van een prijzen stijging van 5%, maar deze is verdubbeld naar maar liefst 10%.


Hoe kan het dat deze prijsstijging maar door blijft gaan?

Er zijn twee duidelijke redenen om aan te wijzen waardoor de prijzen maar blijven stijgen, en deze staan uiteraard in verhouding met elkaar.


De eerste reden is heel simpel. Er zijn gewoonweg te weinig huizen beschikbaar voor de verkoop. Hierdoor is het praktisch onmogelijk om een betaalbare woning te vinden die geschikt is voor de koper. Daarnaast blijven mensen ook constant ver bieden boven de huidige vraagprijs van de huizen. Dit is uiteraard een gevolg van het beperkte aanbod in huizen waardoor mensen zich gedwongen voelen om meer te bieden voor het huis waar ze dan verliefd op geworden zijn.


Wat overigens wel opvallend is dat er met betrekking tot de prijsstijging nauwelijks verschil is tussen de soorten woningtypes, de prijsklassen en de bouwjaren. Alles stijgt ongeveer op dezelfde wijze. Het enige waar echt een verschil in te ontdekken is, zijn de provincies. In de provincies met de laagste gemiddelde huizenprijs, zoals bijvoorbeeld Groningen, stijgen de huizenprijzen het hardst. Echter blijven de prijzen nog altijd veel lager liggen dan in andere provincies.


Stijging van de hypotheekrente

Het grote voordeel van de hoge prijzen van de woningen was dat daar een enorm lage hypotheekrente tegenover stond. Daar lijkt vooralsnog geen enorme verandering in te komen, maar toch stijgt de hypotheekrente wel licht naar alle waarschijnlijkheid. Deze mogelijkheid ligt voor de hand door de toegenomen inflatie, waardoor de rente op de financiële marken is toegenomen. Hierdoor zijn de kosten van de hypotheekverstrekkers gestegen, wat ze dan naar alle waarschijnlijkheid weer doorrekenen aan de consument.


Minder woningen te koop, maar ook minder aankopen

Ondanks de grote vraag naar woningen, is het aantal woningaankopen wel gedaald. Dit komt doordat er simpelweg niet voldoende aanbod is, en er ook niet voldoende gebouwd wordt aan nieuwbouwhuizen. Veel projecten zijn stil komen te liggen door de stikstok en PFAS-crisis. Als je dat optelt bij het feit dat er sowieso al niet voldoende huizen worden gebouwd, dan maakt dat het tekort aan huizen alleen maar groter.


Daarnaast gaan veel mensen ook niet over tot verkoop van hun huidige huis, doordat ze zien hoe lastig het momenteel is om een huis te kopen. Dit werkt dus tweeledig, omdat er anderzijds minder huizen te koop worden gezet, maar dus ook minder kopers op de markt komen.


Het goede nieuws is echter dat er door de overheid meer geld uitgetrokken wordt voor de versnelling van woningbouw. Op Prinsjesdag werd namelijk bekend dat het kabinet de komende 10 jaar 100 miljoen euro gaat investeren in de woningbouw per jaar. Daarnaast zijn er plannen om tot in 2030 900.000 huizen gebouwd te hebben.


Welke invloed dit zal hebben op de woningmarkt zal de toekomst moeten uitwijzen, maar het is in ieder geval duidelijk dat de overheid ook ziet dat er meer koopwoningen op de markt dienen te komen.


Contact opnemen

Dit is SLIM. Geen uitdaging gaan wij uit de weg. Wij helpen met een succesvolle financiering voor beleggingspanden. Neem vandaag nog contact met ons op.


コメント


 

DIT IS SLIM.

Financiering van uw vastgoed.

SLIM Vastgoed Financiering houdt zich bezig met het begeleiden van klanten in ruime zin bij het proces van het kopen van vastgoed, adviseren van klanten over financiering en bemiddelen bij de totstandkoming van een vastgoedhypotheek. SLIM Vastgoed Financiering B.V. is statutair gevestigd aan het Gustav Mahlerplein 2 te Amsterdam. Ingeschreven in het KVK-handelsregister onder nummer 74818635 en in het register van de AFM onder nummer 12048391.

 

MEER INFORMATIE

Bekijk hoe wij kunnen helpen. Gewoon goed geregeld!

Wij hebben slechts één missie: om het meest succesvolle, creatieve en uitdagende adviesbureau in Nederland te zijn. Met een frisse blik kijken wij naar de behoeften van onze klanten. En ontwikkelen op maat gemaakte strategieën voor de financiering van beleggingspanden. Lees meer over onze diensten.

bottom of page