top of page

 

OP DE HOOGTE

De financiële sector, beleggingspanden en economie.

  • Foto van schrijverOlaf van SLIM

De regulering van het middenhuursegment

Regulering van het middenhuursegment

De regulering van het middenhuursegment. Wellicht heeft u dit recent voorbij horen komen. In december 2022 heeft minister Hugo de Jonge namelijk zijn plannen bekend gemaakt omtrent de regulering van het middenhuursegment van de woningmarkt. Dit zat er al een tijdje aan te komen, maar de eerste stappen zijn dus in december gezet. Momenteel zijn deze plannen nog niet definitief, maar het is goed om vast te weten wat de mogelijke veranderingen kunnen zijn wanneer de regulering van het middenhuursegment een realiteit wordt. Mocht deze regulering actief worden, dan zal dit per 1 januari 2024 het geval zijn.


Wat is het middenhuursegment?

Momenteel hebben we binnen de woningmarkt de sociale sector en de vrije sector. Het plan is nu om vanaf 1 januari 2024 daar ook de middenhuur aan toe te voegen. Wellicht bent u al bekend met de sociale huurwoningen die een maximale huurprijs hebben van €808,96 (sinds 1 januari 2023). Het plan wat de regulering van het middenhuursegment moet realiseren is dat een vergelijkbaar concept gaat ontstaan voor huizen met een huurprijs tussen de €808,96 en €1026,71. Voor deze woningen wordt dan ook een vaste huurprijs vastgesteld. Dit betekent dus dat de verhuurder deze huurprijs niet meer zelf mag bepalen.


Het vervolgtraject kan zijn dat gemeentes regels gaan opstellen waarbij deze huurwoningen in het middenhuursegment met voorrang kunnen worden toegewezen aan mensen met middeninkomens. Het is belangrijk om hierbij op de hoogte te zijn van het feit dat deze regels niet zullen gelden voor bestaande huurcontracten. Enkel bij nieuwe huurcontracten zullen deze regels van toepassing zijn.


Momenteel wordt middels een puntentelling bepaald of een huis wel of niet binnen de sociale sector valt. Wanneer een huis minder dan 142 punten heeft valt een huis onder de sociale huur norm. Het plan is om dit voor het middenhuursegment ook in te stellen. Hier zal een huurhuis dan onder vallen wanneer het tussen de 142 en 187 punten heeft verzameld. Alle huurhuizen die boven die 187 punten komen zullen verhuurd worden in de vrije verhuur. Op dezelfde manier als voorheen het geval was bij een huurhuis met meer dan 142 punten volgens het eerder benoemde puntensysteem.


Stimulering van verduurzaming in huurhuizen

In hetzelfde voorstel doet minister de Jonge een poging om de verduurzaming van huurhuizen te stimuleren. Veel huurhuizen zijn bijvoorbeeld nog altijd niet goed geïsoleerd, of draaien op verouderde verwarmingssystemen. Om de vernieuwing en verduurzaming van huurhuizen te stimuleren wil minister de Jonge de puntentelling die bepaalt in welk segment het huurhuis valt wijzigen. Hierbij zullen de elementen die aangeven dat een huis duurzaam is meer punten opleveren dan voorheen het geval was. Ook geven de elementen die leiden tot een slecht energielabel minpunten. Dit alles moet ertoe leiden dat huurbazen en pandeigenaren worden gestimuleerd om verduurzaming door te voeren.


Gevolgen voor investeerders?

Bent u nu benieuwd hoe dit impact kan hebben op zowel uw huidige als toekomstige investeringen? Neem dan gerust eens contact op met onze adviseurs. Wij staan u graag te woord en praten u bij over alle mogelijke voor en nadelen die dit met zich meebrengt voor uw investeringen in vastgoed.


Contact opnemen

Dit is SLIM. Geen uitdaging gaan wij uit de weg. Wij helpen met een succesvolle financiering voor beleggingspanden. Neem vandaag nog contact met ons op.


Commenti


 

DIT IS SLIM.

Financiering van uw vastgoed.

SLIM Vastgoed Financiering houdt zich bezig met het begeleiden van klanten in ruime zin bij het proces van het kopen van vastgoed, adviseren van klanten over financiering en bemiddelen bij de totstandkoming van een vastgoedhypotheek. SLIM Vastgoed Financiering B.V. is statutair gevestigd aan het Gustav Mahlerplein 2 te Amsterdam. Ingeschreven in het KVK-handelsregister onder nummer 74818635 en in het register van de AFM onder nummer 12048391.

 

MEER INFORMATIE

Bekijk hoe wij kunnen helpen. Gewoon goed geregeld!

Wij hebben slechts één missie: om het meest succesvolle, creatieve en uitdagende adviesbureau in Nederland te zijn. Met een frisse blik kijken wij naar de behoeften van onze klanten. En ontwikkelen op maat gemaakte strategieën voor de financiering van beleggingspanden. Lees meer over onze diensten.

bottom of page