top of page

 

OP DE HOOGTE

De financiële sector, beleggingspanden en economie.

  • Foto van schrijverMarloes van SLIM

Heffingsvrij vermogen box 3 omhoog


Kleine vastgoedbelegger heeft nu meer voordeel in box 3

Voor vastgoedbeleggers is de verhoging van de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 een negatieve maatregel geweest. Het werd hierdoor simpelweg duurder om een vastgoedinvestering te doen.


Echter is er ook positief nieuws naar aanleiding van de wijzigingen met betrekking tot het betalen van belasting sinds 1 januari 2021. En dit geldt met name voor de wat kleinere particuliere belegger.


De vrijstelling in box 3 gaat namelijk aanzienlijk omhoog. Deze bedroeg eerst nog €30.846 per persoon. Dit betekende dat je tot deze waarde aan vermogen geen belasting hoefde te betalen. Voor mensen met een fiscaal partner bedroeg dit zelfde een waarde van €61.692. Daarboven betaalde je dan belasting over bijvoorbeeld:


Spaargeld: Veel mensen hebben een aardige hoeveelheid spaargeld opgebouwd. Wanneer dit door de jaren heen steeds verder toeneemt, is er een goede kans dat het tot boven de eerdergenoemde grens van €30.846 uitkomt. Vanaf dat punt moet er dan belasting over betaald worden.

Kleine beleggingen: Hetzelfde geldt voor kleine beleggingen. Wanneer de waarde van deze beleggingen ook boven die grens uitkomt, betekent dit dat je belasting over je vermogen moet betalen. Een grote groep mensen bevindt zich boven deze grens. Het is dus een aardige bron van inkomsten voor de Belastingdienst.

Kleine vastgoedinvesteringen: Tot slot worden vastgoedinvesteringen uiteraard op dezelfde manier aangemerkt. Ook dit is een vorm van vermogen. Wanneer jouw vastgoedinvesteringen boven de genoemde grens uitkomen, betaal je belasting over de waarde van de vastgoedinvestering.


Met hoeveel gaat het heffingsvrije vermogen in box 3 omhoog?

Vanaf 1 januari 2021 is het heffingsvrije vermogen verhoogd tot maar liefst €50.000 per persoon en tot €100.000 met een fiscaal partner. Hierbij is er dus sprake van een forse stijging. Dit bespaart een grote groep mensen een hoop geld. Volgens de Rijksoverheid zelf betekent dit zelfs dat er maar liefst meer dan 1 miljoen personen geen belasting over hun vermogen meer hoeven te betalen.


Wanneer je op dit moment dus een vermogen hebt dat lager dan €50.000 maar hoger dan €30.846 is, dan is er een zeer grote kans dat je erop vooruit gaat. Maar daarbij is het wel belangrijk om aan te merken dat boven deze heffingsvrije grens niet alles hetzelfde blijft. De schijven in box 3 worden namelijk aangepast.


Aanpassing schijven box 3

De Rijksoverheid gaat natuurlijk niet zomaar cadeautjes uitdelen wat het innen van belasting betreft. Het feit dat het heffingsvrije vermogen in box 3 zo flink wordt opgehoogd, zorgt ervoor dat er een stuk minder geld binnenkomt bij de Belastingdienst. En dus is er een extra maatregel die gelijktijdig is ingegaan; het verhogen van de percentages in de schijven.


Daar waar het belastingtarief voor box 3 in 2020 nog 30% bedroeg, stijgt dit in 2021 naar 31%. Concluderend mogen we dus stellen dat kleine investeerders, spaarders of beleggers erop vooruitgaan. De veranderingen pakken voor deze groep positief uit. Voor personen met hogere vermogens pakken de veranderingen juist negatief uit. De kans is zeer groot dat je dan namelijk meer belasting moet betalen dan dat in 2020 het geval was.


Contact opnemen

Dit is SLIM. Geen uitdaging gaan wij uit de weg. Wij helpen met een succesvolle financiering voor beleggingspanden. Neem vandaag nog contact met ons op.


Comments


 

DIT IS SLIM.

Financiering van uw vastgoed.

SLIM Vastgoed Financiering houdt zich bezig met het begeleiden van klanten in ruime zin bij het proces van het kopen van vastgoed, adviseren van klanten over financiering en bemiddelen bij de totstandkoming van een vastgoedhypotheek. SLIM Vastgoed Financiering B.V. is statutair gevestigd aan het Gustav Mahlerplein 2 te Amsterdam. Ingeschreven in het KVK-handelsregister onder nummer 74818635 en in het register van de AFM onder nummer 12048391.

 

MEER INFORMATIE

Bekijk hoe wij kunnen helpen. Gewoon goed geregeld!

Wij hebben slechts één missie: om het meest succesvolle, creatieve en uitdagende adviesbureau in Nederland te zijn. Met een frisse blik kijken wij naar de behoeften van onze klanten. En ontwikkelen op maat gemaakte strategieën voor de financiering van beleggingspanden. Lees meer over onze diensten.

bottom of page