top of page

 

OP DE HOOGTE

De financiële sector, beleggingspanden en economie.

  • Foto van schrijverOlaf van SLIM

Huizenmarkt volop in beweging sinds coronacrisis


Aanbod stijgt, woningen sneller verkocht

Er staan nu meer woningen te koop dan voor de coronacrisis. Het aanbod is met maar liefst 34 procent gestegen en er worden ook meer huizen verkocht. Dat blijkt uit data die Funda en de NVM voor het AD verzamelden. „De consument heeft het vertrouwen nog niet verloren.”


Sinds de coronamaatregelen bieden meer mensen hun huis te koop aan. Het aantal woningen dat ook daadwerkelijk wordt verkocht, steeg met 4 procent sinds de intelligente lockdown werd afgekondigd. Waar het vorig jaar gemiddeld 42 dagen duurde voordat een woning verkocht werd, ligt dit gemiddelde nu nog maar op 29 dagen. In week twintig werden zelfs de meeste huizen verkocht van 2020.


In het begin hielden economen en experts hun hart vast, maar de vrees dat de coronacrisis ook de woningmarkt op slot zou gooien, blijkt vooralsnog ongegrond. „Je verwacht dat mensen voorzichtiger worden”, vertelt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt van de TU Delft. „Als het vertrouwen daalt, zie je het aantal transacties teruglopen. Het feit dat de consument het vertrouwen nog niet heeft verloren, maakt dat de woningmarkt redelijk stabiel blijft.” 


Risico

De beweging op de huizenmarkt zou met onzekerheid van een deel van de huizenbezitters te maken kunnen hebben, denkt woningmarktdeskundige Nic Vrieselaar van de Rabobank. „De afgelopen jaren kochten mensen eerst een nieuw huis en zetten dan pas hun eigen huis te koop. Daardoor was er heel weinig aanbod. Nu zou het best zo kunnen zijn dat vanwege de onzekerheid het huidige huis eerder al wordt aangeboden, zodat je zeker weet dat je de overwaarde in kunt zetten voor een nieuw huis. Daardoor loopt het aanbod op.”


NVM-voorzitter Onno Hoes hoort soortgelijke verhalen van makelaars. „Normaal vinden mensen het niet heel erg dat ze een paar maanden met twee huizen zitten, maar nu willen ze geen risico nemen.” Er zijn mensen die in de toekomst van plan waren hun huis te koop te zetten en dat nu uit voorzorg enkele maanden naar voren hebben gehaald, omdat ze denken dat er misschien nog wel een crisis aan zit te komen.”


Boelhouwer van de TU Delft sluit een nieuwe huizencrisis niet uit. Volgens hem krijgt de woningmarkt ‘een klap te verduren’ als de coronamaatregelen aanhouden. Hij wijst naar het aandeel zzp’ers in Nederland. Sinds de economische crisis van 2008 is die groep flink gestegen. Vergeleken met andere landen in Europa is Nederland wat dat betreft een van de grootste groeiers. „Het gaat om bijna een derde van de Nederlandse werkenden. Een inkomen zoals voor de crisis is voor veel van hen momenteel niet haalbaar omdat het werk deels of soms volledig is stopgezet. Daardoor verkeren zij nu veel sneller in financiële problemen.”


Schaars

De enorme krapte blijft een hoofdrol spelen op de woningmarkt, waardoor de huizenprijzen nog steeds op recordhoogte staan. De krapte geldt vooral in de provincies Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. „Als er nu woningen verkocht worden, staan er rijen mensen die de woning willen kopen”, zegt Boelhouwer. Tijdens de crisis van 2008 hadden we een groot woningbouwprogramma. Dat vergrootte het aanbod. Daar is nu geen sprake van.”

Bovendien is de rente ondanks lichte verhogingen nog altijd historisch laag. Mocht die verder oplopen, dan kan dat betekenen dat mensen minder kunnen lenen en de huizenprijzen dalen, maar de Europese Centrale Bank doet er alles aan om de rente laag te houden.


Contact opnemen

Dit is SLIM. Geen uitdaging gaan wij uit de weg. Wij helpen met een succesvolle financiering voor beleggingspanden. Neem vandaag nog contact met ons op.

 

DIT IS SLIM.

Financiering van uw vastgoed.

SLIM Vastgoed Financiering houdt zich bezig met het begeleiden van klanten in ruime zin bij het proces van het kopen van vastgoed, adviseren van klanten over financiering en bemiddelen bij de totstandkoming van een vastgoedhypotheek. SLIM Vastgoed Financiering B.V. is statutair gevestigd aan het Gustav Mahlerplein 2 te Amsterdam. Ingeschreven in het KVK-handelsregister onder nummer 74818635 en in het register van de AFM onder nummer 12048391.

 

MEER INFORMATIE

Bekijk hoe wij kunnen helpen. Gewoon goed geregeld!

Wij hebben slechts één missie: om het meest succesvolle, creatieve en uitdagende adviesbureau in Nederland te zijn. Met een frisse blik kijken wij naar de behoeften van onze klanten. En ontwikkelen op maat gemaakte strategieën voor de financiering van beleggingspanden. Lees meer over onze diensten.

bottom of page