De gemiddelde vierkantemeterprijs van vrije sector huurwoningen die in het eerste kwartaal van 2020 vrijkwamen voor nieuwe huurders is gestegen met 2,6 procent naar 16,75 euro. Sinds het tweede kwartaal van 2015 werd niet zo’n kleine prijsstijging gemeten, zo blijkt uit onderzoek door woningplatform Pararius. Daarmee lijkt het huurplafond in veel steden te zijn bereikt.
Van de vijf grootste steden van Nederland (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht) was de prijsstijging in Amsterdam het kleinst. In deze stad, nog altijd de duurste van Nederland, betaalden nieuwe huurders per vierkante meter gemiddeld 23,51 euro, 1 procent meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. In Rotterdam stegen de huurprijzen volgens de kwartaalcijfers van Pararius met 1,2 procent naar 16,49 euro per vierkante meter per maand. In Eindhoven daalden de huren zelfs met 3,4 procent. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar betaalden nieuwe huurders hier 14,43 euro per vierkante meter per maand.
Utrecht en Den Haag hadden nog wel te maken met bovengemiddelde huurstijgingen. In Utrecht betaalden nieuwe huurders € 17,90 per m2 per maand, een stijging van 3,7 procent. De huurprijzen in Den Haag van woningen in de vrije sector stegen met 3,6 procent. Nieuwe huurders betaalden in het eerste kwartaal 16,53 euro per vierkante meter per maand.
Voor veel grote en middelgrote steden gold dat de huurprijzen het afgelopen kwartaal met niet meer dan 4 procent stegen. In voorgaande kwartalen waren deze huurprijsstijgingen een stuk hoger. Daarmee lijkt een huurplafond in vrijwel alle steden in zicht.
Gevolgen van de coronacrisis
Wat de gevolgen van de coronacrisis gaan zijn voor de vrije sector huurmarkt op langere termijn hangt voor een groot deel af van de ontwikkelingen op de koopmarkt, aldus Jasper de Groot, directeur van Pararius. ‘Er kunnen een aantal aanbod-vergrotende en vraag-vertragende bewegingen plaats gaan vinden. Mensen die voorheen twijfelden over het wel of niet te koop zetten van hun woning, zullen de verkoop nu misschien juist wel doorzetten uit angst voor een daling van de verkoopprijzen. Tegelijkertijd zullen mensen die hun baan verliezen hun plannen voor het kopen van een nieuwe woning on hold zetten. Mensen zullen nu misschien wachten met het kopen van een woning, ervan uitgaande dat de prijzen door de coronacrisis zullen gaan dalen. Deze initiële bewegingen zullen een prijsdaling in gang zetten en kunnen elkaar versterken. De verkopersmarkt verschuift naar een kopersmarkt.’
Huur verlagen of renoveren
Voor de huurmarkt kan deze beweging betekenen dat het huuraanbod toeneemt en de huurprijzen in korte tijd zullen dalen. De Groot: ‘Verhuurders die tijdens de hoogconjunctuur nog eenvoudig konden verhuren aan de vele expats moeten hun huuraanbod nu aantrekkelijk prijzen om leegstand te vermijden. Bovendien concurreren zij met verhuurders die onder betere economische omstandigheden niet zouden kiezen voor verhuur. Om leegstand bij een stokkende huurmarkt (meer aanbod minder vraag) te beperken heeft een verhuurder in principe maar twee instrumenten die hij kan toepassen: de verhuurder kan de woning verbeteren door te renoveren of hij kan de huurprijs verlagen. Renovatie duurt lang, dus zullen veel verhuurders hun huurprijzen verlagen om leegstand tot een minimum te beperken.’
Contact opnemen
Dit is SLIM. Geen uitdaging gaan wij uit de weg. Wij helpen met een succesvolle financiering voor beleggingspanden. Neem vandaag nog contact met ons op.
Comments