top of page

 

OP DE HOOGTE

De financiële sector, beleggingspanden en economie.

  • Foto van schrijverOlaf van SLIM

Impact corona op de vastgoedmarkt


Commercieel vastgoed
Impact corona op de vastgoedmarkt

De waarde van het Nederlandse vastgoed zal volgens ABN AMRO onder druk komen te staan door de krimp van de Nederlandse economie in 2020 als gevolg van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. De waarde van het Nederlandse vastgoed stijgt volgens de bank in 2020 nog met 1,5 procent en daalt in 2021 met 5 procent. Die verwachting spreekt ABN AMRO uit in een uitgebracht rapport met sectorprognoses waarin ook de impact van het virus is meegenomen.

Vrijwel alle beleggingscategorieën worden volgens ABN AMRO vroeg of laat geraakt, zo ook de vastgoedmarkt. Op dit moment is er veel vraag naar woningen, maar dit kan afnemen wanneer consumenten in baanonzekerheid verkeren en daardoor minder verhuizen. Het kan bovendien moeilijker worden om een nieuwe woning te bezichtigen door de sociale isolatie.


De vraag naar commerciële huurwoningen kan worden geraakt door een daling van het consumentenvertrouwen en het besteedbaar inkomen. Dit heeft tot gevolg dat mensen minder huur willen of kunnen betalen.


Het winkelvastgoed, inclusief horeca, krijgt harde klappen. De restaurants en cafés zijn al gesloten, de winkels officieel nog niet. Wel gaan er steeds meer winkels in Nederland uit eigen beweging dicht. Supermarkten hebben mogelijk extra inkomsten vanwege corona.


Het hotelvastgoed wordt geraakt vanwege de sterke afname van het aantal zakelijke reizigers en toeristen vanwege de reisrestricties. Grote hotelketens hebben daarbij waarschijnlijk iets minder last dan kleine hotels.


Verschillende brancheorganisaties van beleggers zijn al door het kabinet gevraagd om met maatregelen te komen om gedupeerde bedrijven in de horeca en retail te ondersteunen door tijdelijk geen huur te innen.

Het kantorenvastgoed krijgt pas op de langere termijn last, wanneer de economische groei terugzakt en de werkloosheid vervolgens stijgt. Ook kan de vraag naar nieuwe kantoren afnemen als gevolg van het vele thuiswerken.

Het industrieel vastgoed dat zich richt op de levensmiddelenhandel kan volgens ABN AMRO profiteren van de grote vraag naar levensmiddelen, waardoor de distributiecentra die zich hierop richten goede zaken doen. Ander industrieel vastgoed zal het moeilijk krijgen door minder export en import en het sluiten van winkels.


Contact opnemen

Dit is SLIM. Geen uitdaging gaan wij uit de weg. Wij helpen met een succesvolle financiering voor beleggingspanden. Neem vandaag nog contact met ons op.

Comments


 

DIT IS SLIM.

Financiering van uw vastgoed.

SLIM Vastgoed Financiering houdt zich bezig met het begeleiden van klanten in ruime zin bij het proces van het kopen van vastgoed, adviseren van klanten over financiering en bemiddelen bij de totstandkoming van een vastgoedhypotheek. SLIM Vastgoed Financiering B.V. is statutair gevestigd aan het Gustav Mahlerplein 2 te Amsterdam. Ingeschreven in het KVK-handelsregister onder nummer 74818635 en in het register van de AFM onder nummer 12048391.

 

MEER INFORMATIE

Bekijk hoe wij kunnen helpen. Gewoon goed geregeld!

Wij hebben slechts één missie: om het meest succesvolle, creatieve en uitdagende adviesbureau in Nederland te zijn. Met een frisse blik kijken wij naar de behoeften van onze klanten. En ontwikkelen op maat gemaakte strategieën voor de financiering van beleggingspanden. Lees meer over onze diensten.

bottom of page