top of page

 

OP DE HOOGTE

De financiële sector, beleggingspanden en economie.

  • Foto van schrijverMarloes van SLIM

Overdrachtsbelasting naar 8% voor de vastgoedbelegger


Vanaf 1 januari 2021 betalen vastgoedbeleggers 8% overdrachtsbelasting

Het zal menig vastgoedbelegger ondertussen niet ontgaan zijn; de overdrachtsbelasting gaat naar 8%. Maar wat houdt dit nu eigenlijk precies in? Voor wie zijn de aangekondigde veranderingen van toepassing? In dit artikel nemen we met u door wat u allemaal moet weten over deze aanpassing.


Wat is de overdrachtsbelasting?

Op het moment dat u in Nederland onroerend goed koopt of krijgt, dan krijgt u te maken met overdrachtsbelasting. Het gaat hierbij dus om bijvoorbeeld een woning, een bedrijfsgebouw of een stuk grond. Voor al deze overdrachten geldt dat er belasting betaald dient te worden. Hetzelfde geldt voor wanneer u het juridische of economische eigendom verkrijgt over aandelen in een BV in onroerend goed. Hierdoor komt u namelijk indirect ook in het bezit van bepaalde onroerende goederen.


Het percentage belasting dat hiervoor wordt betaald, is afhankelijk van de waarde van het onroerend goed of de betreffende aandelen. Dat wil dus zeggen dat het percentage wordt berekend ten opzichte van de prijs voor een woning, bedrijfspand of stuk grond, of de economische waarde van de aandelen. Gezien het hierbij vaak om hoge bedragen gaat, loopt de overdrachtsbelasting vaak al snel in de duizenden euro’s.


Wat verandert er precies?

Vanaf 1 januari 2021 zijn er veranderingen doorgevoerd door de Nederlandse overheid. Na enig gesteggel over de voorwaarden kwamen ze er in november 2020 uit. Waar er voorheen sprake was van een overdrachtsbelasting van 2% of 6%, stijgt deze nu naar 8%. Al met al is er dus sprake van een toename.


De 2% was van toepassing bij de aankoop van een woning. Voor vastgoedbeleggers die dit van plan zijn, bedraagt de stijging 6%.


De eerdere 6% was van toepassing op het moment dat u investeert in een niet-woning. Bijvoorbeeld een bedrijfsgebouw. De stijging in 2021 bedraagt dan 2%.


In de praktijk ziet dit er als volgt uit; op het moment dat u in vastgoed gaat beleggen, gaat u vanaf 1 januari 2021 8% aan overdrachtsbelasting betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u een woning of bedrijfspand overneemt en besluit deze op te gaan knappen of te verhuren. Tot aan 1 januari 2021 zou u voor woningen 2% zijn kwijt geweest, terwijl voor overige vastgoedobjecten de eerder genoemde 6% gold.


Voor wie gelden de veranderingen?

Op het moment dat er zulke veranderingen plaatsvinden, is er altijd een specifieke groep die hiermee te maken krijgt. In dit geval gaat het zelfs om twee specifieke groepen. De aangekondigde veranderingen gelden namelijk voor twee groepen.


Vastgoedbeleggers: Als vastgoedbelegger gaat u vanzelfsprekend op zoek naar woningen of overige vastgoedobjecten om winst mee te maken. Bijvoorbeeld door deze te verhuren of door ze op te knappen en voor een hoger bedrag door te verkopen. Vastgoedbeleggers krijgen direct te maken met de genoemde verhoging van de overdrachtsbelasting. Deze gaat voor alle beleggingen gelden.

Ondernemers die een pand voor eigen gebruik aanschaffen: Daarnaast zijn er ook voldoende ondernemers die een pand aanschaffen voor eigen gebruik. Dit bedrijfspand is dan de thuisbasis voor een bepaalde onderneming. Op het moment van aanschaf gaat er dan ook voor deze ondernemers een 8% overdrachtsbelasting gelden.


Contact opnemen

Dit is SLIM. Geen uitdaging gaan wij uit de weg. Wij helpen met een succesvolle financiering voor beleggingspanden. Neem vandaag nog contact met ons op.Komentarze


 

DIT IS SLIM.

Financiering van uw vastgoed.

SLIM Vastgoed Financiering houdt zich bezig met het begeleiden van klanten in ruime zin bij het proces van het kopen van vastgoed, adviseren van klanten over financiering en bemiddelen bij de totstandkoming van een vastgoedhypotheek. SLIM Vastgoed Financiering B.V. is statutair gevestigd aan het Gustav Mahlerplein 2 te Amsterdam. Ingeschreven in het KVK-handelsregister onder nummer 74818635 en in het register van de AFM onder nummer 12048391.

 

MEER INFORMATIE

Bekijk hoe wij kunnen helpen. Gewoon goed geregeld!

Wij hebben slechts één missie: om het meest succesvolle, creatieve en uitdagende adviesbureau in Nederland te zijn. Met een frisse blik kijken wij naar de behoeften van onze klanten. En ontwikkelen op maat gemaakte strategieën voor de financiering van beleggingspanden. Lees meer over onze diensten.

bottom of page