top of page

 

OP DE HOOGTE

De financiële sector, beleggingspanden en economie.

  • Foto van schrijverOlaf van SLIM

Positieve ontwikkelingen woningmarkt in 2021


2021 lijkt een goed jaar voor de woningmarkt

Net als in eigenlijk ieder jaar, is het begin van het jaar een mooi moment om het vooruitzicht van de woningmarkt erbij te pakken. Zo leven we momenteel in 2021 en lijkt het erop dat dit een goed jaar gaat worden voor de woningmarkt. Daar waar de problemen in 2020 aardige vormen aannamen ten gevolge van de coronacrisis, ziet het er nu naar uit dat de balans weer positief begint uit te vallen. De komst van de vaccins draagt hier zeker aan bij. Maar hoe gaat dit herstel er in de praktijk dan uit zien?


De huizenprijzen

De initieel verwachte negatieve invloed op de huizenprijzen is sterk naar boven bijgesteld. Zo leek het er in eerste instantie op dat de ingezette daling van de huizenprijzen in 2020 pas in 2021 zou gaan stabiliseren. Echter ziet het er nu naar uit dat we zelfs weer een prijsstijging mogen verwachten. Een gemiddelde prijsstijging die zelfs kan oplopen tot 5% in 2021. De verwachting is dat deze stijging zich doorzet in 2022, waarin deze 1% gaat bedragen. Reden hiervoor is de toegenomen zekerheid over de toekomst. Er lijkt zich meer en meer een weg te vormen uit de huidige coronacrisis waarin we leven.


Beperkte invloed crisis op huizenmarkt

De verwachting van economen was toch wel dat de vraag naar nieuwe woningen sterk zou afnemen als gevolg van de coronacrisis. Maar ondanks de vele lockdowns, zijn er in 2020 toch weer meer woningen verkocht dan in 2019. Tegelijkertijd was er wel sprake van een afname in het aanbod. In normale tijden leidt dit dan direct tot minder aankopen. In de praktijk bleek dit dus niet het geval. Naast het beperkte effect op de huizenprijzen is dus ook duidelijk geworden dat de vraag naar nieuwe woningen zeker niet is afgenomen.


Belang van economisch herstel

Het beperkte effect op de huizenmarkt kan niet oneindig doorgaan bij de huidige omstandigheden. Zo is de verwachting dat de werkloosheid nog wel even blijft toenemen, ondanks de uitrol van de vaccins. Dit gaat direct leiden tot minder mogelijkheden voor mensen om naar een nieuwe woning te verhuizen. En dus is het belangrijk dat er economisch herstel plaatsvindt. Dat zo snel mogelijk de ‘normale’ gang van zaken zich hersteld en mensen niet op straat komen te staan.


Daarbij is het wel zeer positief dat de hypotheekrente momenteel erg laag is. De verwachting is dat dit nog wel even zo blijft, waardoor de woonlasten voor mensen met een huis beperkt zijn. Dit biedt een positief vooruitzicht. Het werkt het negatieve effect van de toenemende werkloosheid weer tegen.


Woningbouw en de verkiezingen

Tot slot zijn er nog twee belangrijke punten op het gebied van de woningmarkt in 2021 die zeker niet onbenoemd mogen blijven; de woningbouw en de verkiezingen van 2021.


De woningbouw ondervindt bijvoorbeeld enige problemen met vergunningen, wat zorgt voor een beperkter aanbod als gevolg van de bevolkingsgroei. Bovendien neemt de vraag vooral toe naar randgemeenten- en steden. Mogelijk vanwege het toenemende aantal thuiswerkende mensen, waardoor het niet altijd nodig is om voor reistijdbeperking in de stad te wonen.


Tot slot gaan de verkiezingen hoe dan ook een grote rol spelen bij de ontwikkelingen op de woningmarkt vanaf 2021. Huisvesting en hypotheekrenteaftrek zijn twee centrale thema’s.


Contact opnemen

Dit is SLIM. Geen uitdaging gaan wij uit de weg. Wij helpen met een succesvolle financiering voor beleggingspanden. Neem vandaag nog contact met ons op.


Commentaires


 

DIT IS SLIM.

Financiering van uw vastgoed.

SLIM Vastgoed Financiering houdt zich bezig met het begeleiden van klanten in ruime zin bij het proces van het kopen van vastgoed, adviseren van klanten over financiering en bemiddelen bij de totstandkoming van een vastgoedhypotheek. SLIM Vastgoed Financiering B.V. is statutair gevestigd aan het Gustav Mahlerplein 2 te Amsterdam. Ingeschreven in het KVK-handelsregister onder nummer 74818635 en in het register van de AFM onder nummer 12048391.

 

MEER INFORMATIE

Bekijk hoe wij kunnen helpen. Gewoon goed geregeld!

Wij hebben slechts één missie: om het meest succesvolle, creatieve en uitdagende adviesbureau in Nederland te zijn. Met een frisse blik kijken wij naar de behoeften van onze klanten. En ontwikkelen op maat gemaakte strategieën voor de financiering van beleggingspanden. Lees meer over onze diensten.

bottom of page