top of page

 

OP DE HOOGTE

De financiële sector, beleggingspanden en economie.

  • Foto van schrijverMarloes van SLIM

Tekort aan huurwoningen in vrije sector middensegment


Het tekort aan koopwoningen voor een betaalbare prijs is uiteraard niks nieuws, echter zien we in Nederland nu ook dat er een tekort is aan huurwoningen in het middensegment in de vrije sector. Met name in het middensegment van de huurwoningen.


De laatste jaren heeft de nadruk vooral gelegen op het verhogen van het kwantitatieve aanbod voor sociale huurwoningen. Hier zijn ook stappen in gemaakt, al is hier nog steeds veel werk te verrichten. Echter zijn we de afgelopen jaren behoorlijk vergeten om ook stappen te maken met betrekking tot het kwantitatieve aanbod in huurwoningen in het middensegment. Op het moment is er enorm weinig aanbod wat betreft huurwoningen in het middensegment. Voornamelijk in de prijsklasse van €750 tot €1.200 per maand.


Het is natuurlijk een erg goede vooruitgang dat mensen met een lager inkomen toegang hebben tot de woningmarkt, en relatief goed een huis of appartement kunnen huren. Echter is het daardoor voor mensen met een ietwat hoger inkomen des te moeilijker om een woning te huren. Deze mensen hebben momenteel bijna geen andere keus dan om een huis te kopen. Echter is dat op dit moment ook moeilijker dan gedacht.


Druk verlichten op de koopwoningen markt

Wanneer men een huis wil kopen in de huidige markt, is het geen geheim dat er behoorlijk boven de vraagprijs geboden zal moeten worden. De vraagprijzen zijn al erg hoog, maar wanneer men daaraan voldoet is het vaak alsnog niet voldoende. Als je op zoek bent naar een appartement in een stad, kan het zomaar zijn dat je meer dan 50.000 euro boven de vraagprijs moet bieden om überhaupt in aanmerking te komen.


Het is dus absoluut geen overbodige luxe om de druk op de koopwoningmarkt ietwat te verlagen. Dit kan dus onder meer door het aanbod in huurwoningen in het middensegment te verhogen. Hierdoor zijn er meer alternatieven dan enkel in het laag of hoog segment huren, en hierdoor zullen minder mensen zich verplicht voelen om een huis te kopen. Dit maakt huren weer een stuk interessanter!


Samenwerking is cruciaal

Het is uiteraard erg eenvoudig om te zeggen dat er meer huurwoningen in het middensegment dienen te komen. De waarheid is dat het erg lastig is om te zorgen dat hier een goede middenweg gekozen wordt die ervoor zorgt dat alle betrokken partijen zoals marktpartijen, vastgoedbeleggers en de overheid en gemeentes op de juiste manier profiteren en/of gebruik maken van de situatie.


Op het moment worden er 80.000 huurwoningen in het middensegment gebouwd. Dit is veel te weinig. Dat komt voornamelijk omdat corporaties het niet zien als hun kerntaak. Dit is namelijk het bouwen van sociale huurwoningen. Vastgoedbeleggers willen wel bouwen, maar dan dient het voldoende op te leveren, waardoor de huurprijzen weer omhoog gaan. Daarnaast zijn de bouwkosten voor huizen ook nog omhoog gegaan, door bepaalde duurzaamheidseisen. Tel daarbij op dat de bouw van huurwoningen niet gesubsidieerd wordt, waar dit wel het geval is bij koopwoningen doormiddel van hypotheekrenteaftrek.


Al met al is het vrij gecompliceerd, en zullen alle betrokken partijen nader tot elkaar moeten komen om een samenwerking mogelijk te maken.


Contact opnemen

Dit is SLIM. Geen uitdaging gaan wij uit de weg. Wij helpen met een succesvolle financiering voor beleggingspanden. Neem vandaag nog contact met ons op.


Comments


 

DIT IS SLIM.

Financiering van uw vastgoed.

SLIM Vastgoed Financiering houdt zich bezig met het begeleiden van klanten in ruime zin bij het proces van het kopen van vastgoed, adviseren van klanten over financiering en bemiddelen bij de totstandkoming van een vastgoedhypotheek. SLIM Vastgoed Financiering B.V. is statutair gevestigd aan het Gustav Mahlerplein 2 te Amsterdam. Ingeschreven in het KVK-handelsregister onder nummer 74818635 en in het register van de AFM onder nummer 12048391.

 

MEER INFORMATIE

Bekijk hoe wij kunnen helpen. Gewoon goed geregeld!

Wij hebben slechts één missie: om het meest succesvolle, creatieve en uitdagende adviesbureau in Nederland te zijn. Met een frisse blik kijken wij naar de behoeften van onze klanten. En ontwikkelen op maat gemaakte strategieën voor de financiering van beleggingspanden. Lees meer over onze diensten.

bottom of page