top of page

 

OP DE HOOGTE

De financiële sector, beleggingspanden en economie.

  • Foto van schrijverOlaf van SLIM

Wat houdt de Overbruggingswet van box 3 in?

Overbruggingswet van box 3

In 2023 hebben al meerdere verschuivingen plaatsgevonden in de vastgoedsector, denk hierbij aan de regulering van het middenhuursegment. Daar komt nu ook de nieuwe Overbruggingswet voor box 3 bij.


Zoals u wellicht al weet gaat er vanaf 2026 een nieuwe regelgeving in voor het betalen van belasting in box 3. Om te zorgen dat de periode van nu tot 2026 goed verloopt is er een Overbruggingswet in het leven geroepen. Maar wat houdt deze wet in? En wat gaat dit voor u betekenen? Daar gaan we het in dit blog over hebben.


Wat houdt de Overbruggingswet in?

Er komt dus een Overbruggingswet voor box 3. Met deze Overbruggingswet wordt de overgang van de nieuwe regelgeving in 2026 ‘overbrugt’. Via deze wet kunnen mensen zich alvast voorbereiden op de nieuwe regelgeving die gaat komen.


Tot en met 2020 werd gebruik gemaakt van een vaste vermogensmix. Hiermee wordt bedoeld dat er weinig tot geen onderscheid werd gemaakt tussen spaargeld en beleggingen. Iemand met alleen veel spaargeld betaalt net zoveel belasting als iemand die ook belegt. Dit zorgt ervoor dat mensen met alleen spaargeld relatief gezien te veel betalen en mensen die beleggen in verhouding te weinig. Dit omdat spaargeld een lager rendement heeft ten opzichte van beleggen.


In de nieuwe Overbruggingswet wordt meer gekeken naar het rendement. Hierbij gaat men uit van een verdeling van spaargeld, beleggingen en schulden. De rendementspercentages die hierbij worden gebruikt zouden dichter bij de echte percentages liggen voor sparen, beleggen en lenen.


Wat gaat de Overbruggingswet voor u betekenen?

Voor de wet die in 2026 ingesteld gaat worden wordt nu al van alles berekend. Zo wordt er tot en met 2025 belasting berekend op het vermogen dat iemand heeft. Hiervoor wordt er een nieuwe berekening ingesteld waarbij een aantal waarden worden berekend. De waarden die worden berekend zijn de grondslag en het rendementspercentage.


Hierbij wordt de grondslag (de waarde van alle bezittingen, min de aftrekbare schuld en het heffingsvrije vermogen) vermenigvuldigd met het rendementspercentage. Het bedrag dat daar uitkomt is het inkomen uit vermogen. Hier wordt belasting over betaald.


Kort gezegd zal deze regelgeving ervoor gaan zorgen dat u meer gaat betalen wanneer u rendement uit uw beleggingen realiseert. Vanwege de vele nieuwe regelingen en de Overbruggingswet kunnen wij ons voorstellen dat het allemaal wat lastiger wordt. Hierdoor kan het raadzaam zijn om hulp van buitenaf in te schakelen.


SLIM Vastgoed Financiering – Uw adviseur in vastgoed

Bij SLIM Vastgoed Financiering geven wij u dit advies natuurlijk graag. Wij geven betrouwbare adviezen over vastgoed en de financiering daarvan. Wij kijken over het algemeen net iets anders naar financieringsmogelijkheden, waardoor er bij ons vaak net iets meer mogelijk is. Daarnaast doen wij er ook alles aan om op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen in de markt, zo ook wat betreft de Overbruggingswet.


Wilt u meer weten over rendementen, hypotheken en financieringen? Neem dan gerust een kijkje op onze site. Verder kunt u altijd contact met ons opnemen. Misschien kunnen wij wel iets voor u betekenen.


Contact opnemen

Dit is SLIM. Geen uitdaging gaan wij uit de weg. Wij helpen met een succesvolle financiering voor beleggingspanden. Neem vandaag nog contact met ons op.


Comments


 

DIT IS SLIM.

Financiering van uw vastgoed.

SLIM Vastgoed Financiering houdt zich bezig met het begeleiden van klanten in ruime zin bij het proces van het kopen van vastgoed, adviseren van klanten over financiering en bemiddelen bij de totstandkoming van een vastgoedhypotheek. SLIM Vastgoed Financiering B.V. is statutair gevestigd aan het Gustav Mahlerplein 2 te Amsterdam. Ingeschreven in het KVK-handelsregister onder nummer 74818635 en in het register van de AFM onder nummer 12048391.

 

MEER INFORMATIE

Bekijk hoe wij kunnen helpen. Gewoon goed geregeld!

Wij hebben slechts één missie: om het meest succesvolle, creatieve en uitdagende adviesbureau in Nederland te zijn. Met een frisse blik kijken wij naar de behoeften van onze klanten. En ontwikkelen op maat gemaakte strategieën voor de financiering van beleggingspanden. Lees meer over onze diensten.

bottom of page